Gemeenschappelijke martial arts disciplines.

Gemeenschappelijke martial arts disciplines.

Gemeenschappelijke martial arts discipline.

Vechtsport is een brede term die verwijst naar een breed scala aan gesystematiseerde gevechtsopleidingsdisciplines. Over het algemeen zijn alle disciplines ontworpen voor één doel: tegenstanders verslaan en verdedigen tegen bedreigingen. Omdat de mens zijn hand in een vuist heeft kunnen balanceren, is er sprake van een man-tegen-man gevechten. Vechtsporten kunnen worden onderverdeeld in vijf verschillende categorieën: stand-up of opvallend, worstelen, low-impact stijlen, wapengebaseerd en MMA-gevechten. Hier zullen we kort enkele van de meer gebruikelijke stijlen van vechtsporten bespreken die worden beoefend.

KARATE

Karate, direct vertaald, betekent “lege hand” en is ontstaan in Okinawa, Japan in een tijdperk waarin wapens werden verboden. De noodzaak voor de mens om zichzelf te verdedigen leidde tot de creatie van de lege hand doctrine, die deelnemers leerde om hun lichaam te gebruiken als een verdedigingswapen. Zoals met elke andere Japanse stijl, is karate niet beperkt tot fysieke gevechten, maar is het een levensstijl die discipline, respect en persoonlijke groei leert.

TAEKWONDO

Direct vertaald Taekwondo betekent “de weg van de voet en de vuist”. Deze Koreaanse vechtvorm legt de nadruk op kracht door het splitsen van planken en stenen, evenals brede schoppen. Taekwondo leert ook respect, discipline en persoonlijke groei buiten de strijd.

AIKIDO

Een andere Japanse vechtstijl, Aikido’s focus ligt niet op stoten en trappen, maar op het tegengaan van de kinetische energie van de tegenstander en het tegen hem gebruiken. Om te domineren in deze discipline, zal een beoefenaar zijn tegenstander gooien en pinnen om de dominante positie te verwerven.

BRAZILIAANS JIU JITSU

Ontwikkeld in 1925 door de Gracie-familie (ja, die Gracie-familie!) In Brazilië, is de Braziliaanse Jiu-Jitsu een aangepaste versie van de originele Japanse Jiu Jitsu. Het oorspronkelijke doel van de Braziliaanse jiu-jitsu was dat kleinere jagers grotere tegenstanders konden inhalen. Deze discipline richt zich op het verkrijgen van de superieure positie door het toepassen van chokes, hold’s, locks en jointmanipulaties.

KRAV MAGA

Krav Maga, rechtstreeks vertaald vanuit de Hebreeuwse oorsprong, betekent ‘contactgevecht’. Krav Maga is in de jaren dertig door een joodse bokser en worstelaar gecreëerd als een middel ter verdediging tegen antisemieten die het Joodse bestaan ​​bedreigden. De belangrijkste nadruk van deze vechtstijl is dat elke defensieve beweging wordt gecombineerd met een aanvallende beweging. Er is geen echt patroon, in plaats daarvan is het afhankelijk van continue beweging.

CAPOEIRA

Capoeira is een Braziliaanse vechtkunstvorm met gevechten, muziek en dans om voortdurende uitwisseling van vechtbewegingen te creëren. De geschiedenis leert dat capoeira is ontwikkeld als een manier voor Afrikaanse slaven om hun beoefening van inheemse vechtsporten voort te zetten en hun vaardigheden te verbergen achter het mom van dans.

Ju Jutsu

Ju Jutsu is een zelfverdedigingskunst waarmee je in een paar seconden een aanvaller kunt controleren en/of uitschakelen. De beoefenaar ervan heet een jujutsuka. Ju Jutsu is niet alleen een zelfverdedigingskunst, maar een zeer complete budo kunst voor jong en oud.

Keysi

Keysi is een van de nieuwste vechttechnieken die in Spanje is ontwikkeld. De belangrijkste focus van Keysi is het afweren van meerdere aanvallers in straatgevechten. Keysi benadrukt elleboogaanvallen, hoofduiteinden en dodelijke hamervuisten.

JUDO

Een andere Japanse vechtsport, Judo benadrukt het werpen en takedowns (het naar de grond brengen) van tegenstanders. Het hoofddoel van Judo is om een ​​tegenstander te immobiliseren of te onderwerpen met een pin, joint lock of choke.

MUAY THAI

Muay Thai is een meedogenloze vechtsport ontwikkeld in Thailand. Het belangrijkste doel in het Muay Thai is om het eigen lichaam als een wapen te gebruiken. Deze discipline daagt andere stijlen uit door beoefenaars te instrueren om ‘acht ledematen’ te gebruiken, wat betekent dat bewegingen niet beperkt zijn tot handen en voeten, maar benadrukken knie, scheen en ellebogen, naast handen, om verwoestende slagen te leveren.

BOKSEN

Boksen is een westerse aanpassing van hand-tot-hand-gevechten die de stoten benadrukt en het lichaam van de beoefenaar voorbereidt om de slagen van de tegenstander te accepteren zonder te onderwerpen. De geest en het lichaam zijn voorbereid op een aanval door fysieke conditionering en het nemen van slag na slag om het van een aanval te desensibiliseren. Een verscheidenheid aan stoten worden uit verschillende bereiken geleverd om een ​​tegenstander aan te vallen.

In de meeste vechtsportscholen voor kinderen en volwassenen,  is judo wat algemeen wordt beoefend. Zoals we hebben ontdekt, zijn er veel andere vechtsporten die hun waarde hebben en rijk zijn aan traditie en discipline. Als je geïnteresseerd bent in het bestuderen van vechtsporten voor fysieke fitheid, discipline, zelfvertrouwen of zelfverdediging, neem dan contact met ons op bij Budoclub Tryitout!