Schooljudo is populair

Schooljudo is populair

Naast trefbal en touwklimmen geven steeds meer scholen judo-les. Door de sport zouden kinderen meer zelfvertrouwen krijgen en zou het respect naar elkaar groeien. Maar voor zo’n judo-pakket leggen basisscholen al snel ruim 2500 euro neer. En dat vinden veel directeuren te veel geld.

​Steeds meer basisscholen willen judo-lessen in het pakket. Er is alleen één probleem: ze kunnen dat vaak niet betalen. Verzekeraar Reaal gaat daarom komend schooljaar de lessen op tien scholen financieren. En dat is fijn, zegt de Algemene Vereniging Schoolleiders, want “het voegt enorm veel toe aan het lesprogramma.”  

Scholen die judo al aanbieden, zeggen niet meer terug te willen: ​​”Iedereen is heel enthousiast. De judoka geeft fantastische lessen en hij kan met alle kinderen overweg”, zegt Valentine de Ruyter, directeur van IKC de Horst, tegen Editie NL. 

‘Het maakt een kind krachtig’

Op de school van de Ruyter zijn nu drie schooljudo-lessen gegeven en de directeur gaat er alles aan doen om de instructeur ook volgend jaar in te kunnen huren. “Hopelijk kan de ouderraad geld inzamelen of is er een ouder die de lessen wil sponsoren.”

“We hebben gemerkt dat de sociale vaardigheden met deze lessen worden getraind.” Daarin gaat schooljudo volgens haar verder dan andere sporten: “Het gaat over hoe je met elkaar omgaat. Het maakt een kind krachtig. Daar was ik mij niet van bewust.”

‘Judo heeft een enorme meerwaarde’

Een compliment voor de docent. “Naarmate de les vordert, zie je dat kinderen hun borst vooruit doen en dat ze het echt leuk vinden.

‘Vertrouwen op de mat, in de klas, op straat en thuis’

Vertrouwen in elkaar en vertrouwen in jezelf staan centraal in de lessen van Michael: “Als je elkaar niet vertrouwt, kun je niet samenwerken. Vertrouwen is belangrijk op de judomat, maar ook in de klas, op straat en thuis.”

Tot slot is het volgens de instructeur belangrijk om in het tijdperk van sociale media kinderen zelfvertrouwen te geven. “Door schooljudo leren kinderen zichzelf weer te waarderen en krijgen ze weer respect voor elkaar. Dat is geweldig om te zien.