Oefeningen voor buikspieren

De voordelen van buikspieroefeningen?

Buikspieroefeningen zijn een bekende manier om een strakkere buik te krijgen en je core spieren te trainen. Maar wist je dat er nog veel meer voordelen zijn? Door regelmatig verschillende buikspieroefeningen te doen, kun je niet alleen je buikspieren versterken en vergroten, maar ook je postuur, balans en stabiliteit verbeteren. Bovendien kan het helpen bij het verminderen van eventuele rugpijn en het verhogen van je flexibiliteit.

Verschillende buikspieroefeningen

Om alle spiergroepen in je buik te trainen, is het belangrijk om verschillende oefeningen te doen. Je kunt denken aan oefeningen voor je bovenste buikspieren, core buikspieren, schuine buikspieren en onderste buikspieren. Door regelmatig te variëren in oefeningen, kun je de verschillende spiergroepen goed trainen en de beste resultaten behalen.

Dus waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het doen van buikspieroefeningen, gewoon thuis of in de sportschool. Met een beetje inzet en doorzettingsvermogen kun je al snel de voordelen ervaren van deze effectieve oefeningen!

Oefeningen voor de bovenste buikspieren

Er zijn verschillende oefeningen om je bovenste buikspieren te trainen. Wij leggen er twee uit:

De basis crunch

 1. Ga op je rug liggen en buig je knieën. Plaats je handen achter je hoofd.
 2. Span je buikspieren aan en kom met je schouders een klein stukje omhoog. Houd deze positie 1 seconde vast. Let op: je onderrug en voeten mogen niet van de grond af komen.
 3. Laat na 1 seconde je bovenlichaam rustig terugzakken naar de beginpositie. Herhaal de oefening.
 

De sit-up 

 1. Ga op je rug liggen en buig je knieën. Plaats je handen achter je hoofd.
 2. Span je buikspieren aan en kom met je bovenlichaam helemaal omhoog. Houd deze positie 1 seconde vast. Zorg ervoor dat je voeten op de grond blijven.
 3. Laat na 1 seconde je bovenlichaam rustig terugzakken naar de beginpositie. Herhaal de oefening.

Oefening voor de core buikspieren

De core buikspieren zijn de middelste spieren in de buik. Deze worden vaak overgeslagen tijdens het trainen! Zonde, want strakke core buikspieren dragen bij aan een strakke buik.

De plank

 1. Ga in een push-up houding staan: plaats je handen recht onder je schouders, leun op je tenen en maak een rechte lijn met je lichaam.
 2. Span je buik- en bilspieren aan en zet je onderarmen op de grond recht onder je schouders. Trek je navel in en kijk naar beneden. Houd deze positie 30 seconden vast. Let er op dat je een rechte plank blijft: duw je billen niet omhoog en laat je heupen niet naar de grond zakken.
 3. Laat na 30 seconden je lichaam rustig naar de grond zakken. Herhaal de oefening.
 

Oefeningen voor de onderste buikspieren

Om ook het onderste deel van je buik mooi plat te krijgen kun je onderstaande oefening uitvoeren.

De pulse up

 1. Ga plat op je rug liggen en leg je handen onder je billen. Is dit te makkelijk voor je? Leg je handen dan langs je lichaam.
 2. Span je buikspieren aan en til je benen recht de lucht in. Je billen en heupen komen ongeveer 10 centimeter van de grond af. Je armen blijven op de grond liggen. Houd deze positie 2 seconden vast.
 3. Breng na 2 seconden je benen weer rustig naar de grond. Maak deze oefening uitdagender door je voeten net niet tot de grond te laten zakken. Herhaal de oefening.
 

Oefening voor de schuine buikspieren

Om je schuine buikspieren te trainen hebben wij onderstaande oefening geselecteerd:

De gedraaide crunch

 1. Ga op je rug liggen en buig je knieën. Plaats je handen achter je hoofd.
 2. Span je buikspieren aan en draai met je schouders naar links. Daarbij beweeg je je rechterelleboog richting je linkerbeen. Houd deze positie ongeveer 6 seconden vast. Let op: je onderrug en voeten mogen niet van de grond af komen.
 3. Laat na 6 seconden je bovenlichaam rustig terugzakken naar de beginpositie en doe stap 2 nogmaals, maar dan naar rechts. Herhaal vervolgens de hele oefening.
 

15 minuten is alles

Bovenstaande oefeningen kun je eenvoudig thuis uitvoeren. Even een kwartiertje zweten en dan zit je work-out er alweer op! Om deze oefeningen goed uit te voeren heb je niet veel ruimte of attributen nodig. Vind je het lastig om de oefeningen alleen uit te voeren of heb je een keer behoefte aan iets nieuws?

Kom dan bij Budoclub Tryitout en Fitness binnen en dan leren we je ook nieuwe buikspier technieken.

X